Ideje za bojanje zidova

U današnje vrijeme postoji niz načina pomoću kojih možete ukrasiti zidove. Na vama je da odaberete onaj koji dobro odgovara stilu i potrebama vašeg života te karakteru
Datum objave: Petak, 07. svibnja 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Ideje za bojanje zidova

Ideje za bojanje zidova

Poznato je da zidovi zauzimaju najveću površinu neke sobe. Poput velikog platna, daju kreativnu slobodu u uređivanju prostora na način na koji vi to želite. A načina je zaista puno. Primjerice, možete učiniti zidove prigušenima, dopuštajući im da se stope s pozadinom, ili ih možete ukrasiti uzorcima i bojama i dati im da “drsko” odskaču od ostatka prostora.

- Jedna od prvih lekcija dizajna interijera uči nas da zidovi nisu potpuno prazno platno, tj. da oni to nikako ne smiju ni biti. Kako zidovi stoje unutar arhitektonskog kostura kuće, sve što radite s njima dosta će utjecati na cjelokupno unutarnje uređenje doma - često savjetuju ugledni dizajneri interijera.

Untitled-2

Arhitektonski sklop

Općenito govoreći, kuće građene u klasičnom stilu bit će velike, sa samo nekoliko prozora i vrata. Takve kuće su geometrijski pravilne, s ravnim linijama koje se sijeku pod pravim kutevima kroz cijeli interijer. Zidovi u tolikom prostoru su golemi, što vam daje dovoljno kreativnog prostora za masivna umjetnička djela ili dekorativne dodatke kao što su velika antikna ogledala. S druge strane, moderni domovi sadržavaju manje zidova. Najčešće “razbijaju” zidove umetanjem prozora ili hodnika u puno većoj mjeri nego što je to slučaj kod tradicionalnog dizajna.

Untitled-3

U kakvom god tipu stana ili kuće živjeli, slobodni ste urediti prostor vodeći se arhitektonskom strukturom prema kojoj je kuća sagrađena ili je ignorirati i stvoriti dom koji je potpuno suprotan kosturu stana ili kuće. Ako ste odlučili krenuti protiv arhitektonskog sklopa, pokušajte barem birati boje, uzorke i teksture koji će koegzistirati u harmoniji s izvornim dizajnom prostora.

Untitled-4

Harmonija

Jedna od najvažnijih funkcija zidova u vašem domu je stvaranje dojma jedinstva prostora. To se postiže nanošenjem sličnih boja i uzoraka po zidovima u svakoj prostoriji.

Ako želite biti hrabri, pokušajte nanijeti različite boje u različitim sobama ili čak na zidove iste sobe. No morate biti oprezni da ne stvorite okruženje u kojem vlada potpuni kaos. Povežite prostor dodajući jedan ponavljajući element u cijeloj kući, kao što su jednobojni rubovi zidova ili zaštitnih letvica.

Untitled-5

Također je važno razumjeti međuodnos zidova sa stropom i podovima. Morate biti sigurni da se boje harmonično stapaju jedna s drugom.

Untitled-6

Obrnuta formula

Općenito, boje na nižem dijelu zidova i na podu trebaju biti tamnije te se postupno posvjetljivati prema stropu. Prostorija tako djeluje prirodno i cjelovito, a time se stvara i iluzija viših stropova i većeg prostora. No ako imate sobu koja je prevelika, obrnutom formulom možete prostor učiniti toplijim.

Untitled-7

Ideje za bojanje zidova

Ideje za bojanje zidova
Ideje za bojanje zidova
Ideje za bojanje zidova

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više