Drvena vikendica oduševila jednostavnim dizajnom

Objekt je dizajniran tako da bude dio izvorno ruralne sredine, a smješten je u centru osamljene livade (nekoć je ovaj teren služio za čuvanje ovaca) pokraj mora s tek nekoliko susjeda
Datum objave: Četvrtak, 01. srpnja 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Drvene vikendice

Drvene vikendice

Drvena vikendica usred livade s pogledom na more

Dovršena 2008. godine, ljupka kuća od 220 četvornih metara (plus garaža od 36 četvornih metara) u mjestu Shoal Bay na sjevernom dijelu Novog Zelanda, toliko oduševljava svojim jednostavnim, a opet originalnim dizajnom da je osvojila javnost istog trenutka kada su se njezine slike pojavile na raznim internetskim portalima i tiskovinama, ali i struku pa je tako bila finalist “Doma 2009. godine” po izboru uglednog Home magazina.

Riječ je o vikendici koju su arhitekti Gerald Parsonson i Craig Burt izgradili za bračni par i njihovo petoro djece koji su u Shoal Bayu provodili tri ljeta zaredom kampiravši. Kroz to vrijeme, toliko su se zaljubili u prirodu i stanovnike da su u ovom čarobnom mjestu odlučili napraviti nešto svoje kako bi u njemu mogli boraviti u bilo koje doba godine, a ne samo ljeti.

Untitled-4

Namjenska područja

Objekt je dizajniran tako da bude dio izvorno ruralne sredine, a smješten je u centru osamljene livade (nekoć je ovaj teren služio za čuvanje ovaca) pokraj mora s tek nekoliko susjeda. Kako bi što više djelovala kao dio prirode, kuća je u potpunosti napravljena od drva (interijer i eksterijer), a kao i većinu sličnih građevina koje se nalaze u blizini zelenog okoliša, krase ju velike staklene površine u funkciji prozora i vrata.

Arhitekti su išli toliko daleko da su čak i kuhinju te većinu namještaja napravili od drva (naravno, sve je rađeno po mjeri), a kako ambijent ne bi djelovao premonotono zbog prevelike zastupljenosti jednog materijala, primijenjena je provjerena formula svijetlo-tamno. Drugim riječima, kombinirane su različite nijasne drva kako bi se obilježila određena namjenska područja (prostor za jelo, prostor za odmaranje...), i tako dali unutrašnjosti potrebnu dinamiku.

Cijela kuća, pak, podijeljena je u dvije osnovne zone - spavaće sobe s kupaonicama (na katu) i dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja spojeni u jedno (prizemlje). Za cijelu kuću karakteristični su posebno izrađeni kreveti uz prozor koji se nalaze doslovno u svakom kutku.

Logično, kuća u Shoal Bayu izgrađena je prema ekološkim načelima pa tako omogućuje prikupljanje kišnice na krovu, reciklažu sive vode, zagrijavanje vode na krovu sa solarnim panelima, a ovčja vuna korištena je za stropne i podne instalacije.

Drvene vikendice
Drvene vikendice
Drvene vikendice

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više