Boje zidova

Jedan od trikova dizajnera interijera prilikom oblikovanja malih prostora je postavljanje namještaja iste boje kao i pozadina prostora tj. zidovi.
Datum objave: Petak, 23. listopada 2009.
Slika: Boje zidova
Boje zidova

Boje zidova

Boje zidova

Jedan od trikova dizajnera interijera prilikom oblikovanja malih prostora je postavljanje namještaja iste boje kao i pozadina prostora tj. zidovi.

>>Dizajn interijera

Postiže se efekt stapanja namještaja i pozadine čime namještaj vizualno "gubi" na svojoj veličini. Također i mnogi drugi problemi stambenih i poslovnih prostora mogu biti riješeni na vizualan način tj. varanjem očiju promatrača pomoću pametne upotrebe detalja, boja i osvjetljenja.

>>Opremanje i uređenje dječjih soba

Prije nego što krenete u oblikovanje vašeg stambenog ili poslovnog prostora, nužno je dobro promotriti svaku prostoriju koju želite preurediti. Otkrijte njene dobre strane npr. kvalitetno obrađen pod ili prekrasan kamin, ali i loše strane poput niskog stropa ili neravnih zidova. Popišite sve kvalitete i sve mane prostora. Ovaj popis dati će vam do znanja što u vašem prostoru treba naglasiti a što zamaskirati.

>>Uređenje i opremanje dnevnih soba

U mnogim slučajevima moguće je vizualno promijeniti izgled strukture prostora kroz uporabu boja, detalja i osvjetljenja prikladnih u određenim situacijama. Drugim riječima, naglašavanjem kvaliteta prostora odvraćate oči promatrača od manje atraktivnih crta tog istog prostora.

>>Uređenje i opremanje spavaćih soba

Vizualno povećanje malih prostora

- Upotrijebite svijetle, hladne, "nenametljive" boje na svim površinama.

Boje svakodnevno utječu na naše živote. Kada uđemo u neki prostor prvo njih zamijetimo, a tek onda oblike prisutne u njemu. Također, dokazano je da boje utječu na našu psihu.

Prema riječima stručnjaka za liječenje bojama, plava npr. smiruje pozitivna i negativna elektromagnetska polja oko našeg tijela i tako poboljšava naš unutarnji mir. Zelena odmara oči i pomaže u meditacijama, a ljubičasta budi kreativnost. Nakon što ste vizualno povećali prostor pomoću hladnih boja, načinite protutežu uporabom toplih detalja, npr. vaza od terracotte dati će dašak topline staklenom ili metalnom stolu.

>>Uređenje i opremanje kuhinja

- Upotrijebite ogledala gdjegod smatrate da je prikladno. Ako prekrijete cijeli zid ogledalom to će stvoriti iluziju da je soba dvaput veća. U tom slučaju, prilikom obrade poda nemojte staviti cijele keramičke pločice ili npr. mozaik parkete tik uz ogledalo već ih prepolovite na pola. Njihov odraz u ogledalu stvoriti će utisak da su cijele i da se prostorija nastavlja.

- Odaberite namještaj iste boje kao što je i pozadina prostora tj. zidovi ili proziran namještaj poput staklenog stola. Na taj način namještaj se vizualno stapa s pozadinom pa bez obzira na svoje dimenzije ne nameće svoju prisutnost unutar prostora.

>>Naljepnice za zid

- Uporaba namještaja manjih dimenzija neće nužno pomoći ali uporaba manjeg broja komada namještaja hoće.

- Svjetlosni izvori koji osvjetljavaju zidove i strop vizualno povećavaju prostor. To su takozvani "uplightersi".

Vizualno smanjenje velikih prostora:

- Upotrijebite tamne, tople, "nametljive" boje na svim površinama. Crvena je najjača od svih boja i predstavlja uzbuđenje i toplinu. Mali savjet: crvenu koristite samo u detaljima, za farbanje zidova tamne nijanse crvene prikladnije su od svijetlih.

>>Pločice za kupaonu

Smeđa boja, u svim svojim nijansama, predstavlja zadovoljstvo i udobnost.

- Namještaj rasporedite po "zonama", npr. napravite "zonu" za sjedenje i komunikaciju u dnevnom boravku ili "zonu" za čitanje.

- Boja namještaja neka čini kontrast u odnosu na boju zidova.

>>Krovni prozor

Ne morate ustrajati na crno - bijeloj kombinaciji. Kombinacija bijele i crvene boje u dnevnom boravku ili pariško plave i žute u kuhinji izuzetno su privlačne.

- Upotrijebite lampe koje snop svjetlosti usmjeravaju prema podu, a strop i zidovi ostaju u polumraku, takozvane "downlighterse".

Boje zidova

Boje zidova
Boje zidova
Boje zidova

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više