Najbolja krema protiv bora

Neki će reći da su bore izraz mudrosti njihova vlasnika koji bi ipak radije bio manje mudar. Ipak, ako se posljedice godina na licu i ne mogu potpuno izbjeći, može se barem usporiti njihovo nastajanje
Datum objave: Četvrtak, 10. lipnja 2010.
Preuzeto: jutarnji.hr
Najbolja krema protiv bora

Najbolja krema protiv bora

“Pačje nožice”, duboke bore oko usana, spušteni kapci sa svakom novom godinom postaju svjedoci vremena koje je iza nas, o čemu najbolje svjedoči jutarnji pogled u ogledalo nakon što su u ponoć ispucane petarde u čast nadolazeće godine.

Neki će reći da su bore izraz mudrosti njihova vlasnika koji bi ipak radije bio manje mudar. Ipak, ako se posljedice godina na licu i ne mogu potpuno izbjeći, može se barem usporiti njihovo nastajanje. Za to je, dakako, nužan i vlastiti trud jer najveći neprijatelji su sunce, pušenje, neki lijekovi, ali i genetika.

Borama nije ugroženo samo lice već i ruke, vrat... Dakako, bore su razlog što se na estetsku kirurgiju u svijetu troše milijarde. Ni Hrvatska nije izuzetak. Uz povećanje grudi, smanjenje nosa i operaciju uški, lice je najčešći razlog odlaska estetskim kirurzima. Bore mogu biti duboke ili površinske kojih se lakše riješiti. Za dubinske je nužna ozbiljna pomoć noža.

Što nude stručnjaci? Kreme koje mogu pomoći, ali u vrlo skromnim razmjerima unatoč retinolima, Q10, antioksidansima, bakrenim peptidima i drugim “moćnim” sastojcima. Male bore mogu se ukloniti i mehaničkom te kemijskom dermoabrazijom, a mikroabrazija laserom potaknut će rast stanica u dermisu, što će osvježiti kožu i smanjiti bore. Sve češće se koriste i laser te radiofrekvencija, čime se stimulira razvoj novog kolagena i elastina.

Kratkotrajni tretmani

Botoks je pak i u Hrvatskoj postao standard za brzi, ali ipak kratkotrajni učinak smanjenja bora oko očiju i na čelu. Osim toga, znamo da zvijezde uoči, primjerice, dodjele Oscara potroše pozamašnu količinu tog “otrova”.

No, već za tri ili četiri mjeseca postupak treba ponoviti. Učinak faceliftinga ipak je puno dulji. Liječnici tvrde od pet do deset godina. No, u posljednje vrijeme vrlo su popularna tzv. punila kolagena, hijaluronske kiseline ili masti. Nisu skupa ni opasna. Ubrizgavaju se duboko u bore, što daje efekt njihova zaglađivanja. I taj je tretman nužno ponoviti nakon nekoliko mjeseci.

U svakom slučaju, na početku nove godine osim uobičajenih želja treba se sjetiti i vlastitog lica.

NA ŠTO TREBA PAZITI

Pušenje - razlog je smanjenje dotoka krvi u kožu

Svjetla koža - osobe sa svijetlim tenom sklonije su oštećenjima od sunca, što ubrzava nastanak bora

Genetski čimbenici - postoji obiteljsko naslijeđe za ranije i jače boranje kože

Frizura - šišanje kojim se otkriva veći dio lica pogoduje stvaranju bora

Odjeća - osobe koje imaju naviku nositi kape i odjeću s dugim rukavima čak i ljeti bolje su zaštićene od preranog boranja

Sunčanje - Sunce je svakako korisno, ali ne treba pretjerivati jer ono će sigurno povećati bore

Izraz lica - stalno ista mimika kod smijanja ili mrštenja povećat će i produbiti bore na točno određenim mjestima na licu

BOLJE OD BOTOKSA

Dermoabrazija:Male se bore mogu vrlo uspješno ukloniti mehaničkom te kemijskom dermoabrazijom

Mikroabrazija:Rast stanica u dermisu potaknut će laserska mikroabrazija, a to će osvježiti kožu i smanjiti bore

Facelifting: Njegov učinak je puno dulji od botoxa. Liječnici tvrde da traje pet do deset godina

Kolagen: Ubrizgava se duboko u bore, što daje efekt zaglađivanja.

Botoks_238174S0

Najbolja krema protiv bora

Najbolja krema protiv bora
Najbolja krema protiv bora
Najbolja krema protiv bora

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više