Afro pletenice

'Afričke pletenice i frizure koje zahtijevaju kemijske učvršćivače ili stavljanje ekstenzija, mogu oštetiti kosu i prouzročiti selektivnu ćelavost nakon izvjesnog vremena...'
Datum objave: Utorak, 11. svibnja 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Afro pletenice
Afro pletenice

Afro pletenice

DJEVOJČICE KOJE previše čvrsto pletu svoju kosu ili je zatežu u "konjski rep" riskiraju prerani gubitak kose, ustanovili su znanstvenici u nedavnoj studiji.

Afričke pletenice i frizure koje zahtijevaju kemijske učvršćivače ili stavljanje ekstenzija, mogu oštetiti kosu i prouzročiti selektivnu ćelavost nakon izvjesnog vremena, izvjestio je British Journal of Dermatology.
Nekada se mislilo da bolesti povezane sa skalpom, kožom i kosom pogađaju uglavnom potomke Afrikanaca, no dermatolozi su utvrdili opasnost pretjeranog tretmana kose ili zatezanja unatrag za svaki tip kose. Zategnute punđice koje favoriziraju balerine, afričke pletenice koje nosi David Beckham ili dramatičan stil zategnutog konjskog repa koji "isfurava" Vicky Pollard, britanska TV tinejdžerica, još više potenciraju ovaj problem.
Studija, koja je rađena na 2000 odraslih i djece u Sjevernoj Americi, otkrila je da jedna od sedam školarki te jedna trećina žena pate od djelomične alopecije, gubitka kose izazvanog pretjeranim i dugotrajnim zatezanjem kose.
Kod jednog od 10 Afrikanaca pronađen je poremećaj na koži poznat kao "acne keloidalis nuchae", koji može prouzročiti bubuljice te oštećenje ili gubitak kose na tjemenu. 
Pokazalo se da je gubitak kose mnogo češći u djece koja su ravnala kosu ili je zatezala u konjski rep. Jedno od petero djece s glačanom kosom ima alopeciju, a u djece s prirodnom kosom poremećaj je primijećen tek kod svakog dvadesetog.
U odraslih je žena primijećeno i da stavljanje ekstenzija i na posve prirodnu kosu također često uzrokuje alopeciju jer je puštena kosa mnogo manje otporna na zatezanje i težinu umetaka. Nadalje, studija je pokazala da 7 posto žena starijih od 50 godina ima trajni gubitak kose.

Afro pletenice

Afro pletenice
Afro pletenice
Afro pletenice

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više