Koko u Parizu Ivan Kušan

Prvi izlazak u Parizu bio je u brijačnicu, iako je Koko htio vidjeti poznate znamenitosti grada Pariza. Koko je primijetio neke nepoznate osobe koje bježe preko terase u crvenom automobilu pa ih je pratio, ali se nažalost izgubio...
Datum objave: Ponedjeljak, 20. rujna 2010.
Preuzeto: lektire.com.hr | Slika: Koko u Parizu Ivan Kušan
Koko u Parizu Ivan Kušan

Koko u Parizu - Ivan Kušan

NA POČETKU romana saznajemo da Koko s prijateljem Zlatkom putuje u Pariz, gdje živi Zlatkov ujak Poklepović, slikar kojeg Francuzi zovu Pokle.

Prije odlaska u Pariz, Zlatko, koji je već bio u Parizu, pričao je Koku strašne priče o Parizu, pa ga je zastrašio. Prestrašeni Koko ipak sa Zlatkom sretno avionom dolazi u Pariz gdje ih dočekuje Zlatkov ujak slikar Poklepović.

Slikar Koka i Zlatka odvodi u svoj skroman stan, gdje im pokazuje čuvenu sliku Mona Lise. Prvi izlazak u Parizu bio je u brijačnicu, iako je Koko htio vidjeti poznate znamenitosti grada Pariza. Koko je primijetio neke nepoznate osobe koje bježe preko terase u crvenom automobilu pa ih je pratio, ali se nažalost izgubio. Dječaci Jean i Michel željni avanture otmu Koka misleći za njega dobiti otkupninu. Koko im je rekao da je siromašan i spomenuo je sliku Mona Lise. Jean i Michel traže od Zlatka da im za otkup Koka donese sliku. Zlatko je donio sliku, ali su i njega oteli. Koko i Zlatko uspiju pobjeći otmičarima noseći sa sobom sliku. Djevojčica Marie Clevere, kći poznatog novinara i njezin prijatelj Katsarida Somais, sin bogatog brodovlasnika, prate Koka i Zlatka. Katsarida je smatrao da njegov otac želi na svome brodu imati sliku Mona Lise, a Marie je iz očevih članaka saznala da je slika nestala. Slikar Pokle trebao je sliku donijeti na snimanje filma “Slika za milijardu”, ali kako je slika nestala, on se htio baciti s Eifelovog tornja.

U potrazi za slikom Mona Lise svaki od likova odlazi najprije u stan slikara Poklea, a nakon toga u stan gospodina Somaisa, gdje svatko iznosi svoj razlog zbog čega je htio tu čuvenu sliku. Zajednički prijatelj, bivši bogalj, želio je razgovarati s Kokom, pa je on trčao beskrajnim stepenicama i probudio se.

Sve to je u stvari bio san dječaka Koka koji je pod utjecajem Zlatkovih priča bio jako uzbuđen i prestrašen, uhvatila ga je groznica i utonuo je u duboki san. Izvor: lektire.com.hr

Koko u Parizu Ivan Kušan
Koko u Parizu Ivan Kušan
Koko u Parizu Ivan Kušan

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

Đ

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

W

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više