BOŽIĆNA PŠENICA Sveta Lucija blagdan

Sadnja pšenice, koja u katoličkoj simbolici predstavlja život, zaziva Božji blagoslov na obitelj, nadolazeću godinu i ljetinu....
Datum objave: Ponedjeljak, 13. prosinca 2010.
Preuzeto: BOŽIĆNA PŠENICA Sveta Lucija blagdan | Slika: BOŽIĆNA PŠENICA Sveta Lucija blagdan
BOŽIĆNA PŠENICA Sveta Lucija blagdan

PŠENICA SE sije 13. prosinca, na blagdan Sv. Lucije, mučenice iz trećeg stoljeća, zaštitnice vida i slijepih, kako bi narasla do Badnjaka i bila ukras uz božićnu trpezu.

Sadnja pšenice, koja u katoličkoj simbolici predstavlja život, zaziva Božji blagoslov na obitelj, nadolazeću godinu i ljetinu. U tradiciji simbolizira cikluse rađanja i umiranja, a prema narodnom vjerovanju, gustoća te boja i sočnost izniknulih vlati pšenice pretkazuju bolju ili lošiju žetvu.
   

Najjednostavnije sijanje pšenice je u manjoj lončanici ili na tanjuriću, a mora odstojati tijekom noći kako bi nabubrila i bolje klijala. Idući dan u posudu se stavi zemlja, malo manje od vrha, a pšenica se rasporedi po površini, te pospe još jednim slojem zemlje. U nekim krajevima Hrvatske pšenica se stavi i na sloj vate. Posuda se stavi kraj prozora, gdje će imati dovoljno svjetla i topline.

BOŽIĆNA PŠENICA Sveta Lucija blagdan
BOŽIĆNA PŠENICA Sveta Lucija blagdan
BOŽIĆNA PŠENICA Sveta Lucija blagdan

Facebook komentari

Indeks A - Ž

B

Č

D

E

F

I

J

K

L

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

W

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više