Uređenje travnjaka

Tijekom vegetacije potrebno je travnjak dobro održavati, što znači redovito kositi, prihranjivati, prozračivati, dodavati pijesak, navodnjavati i plijeviti korov....
Datum objave: Ponedjeljak, 14. lipnja 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Uređenje travnjaka
Uređenje travnjaka

Uređenje travnjaka

Zeleni tepih i u najmanjem vrtu

TRAVNJAKE DOŽIVLJAVAMO kao horizontalne baze koje povezuju sve ostale elemente vrta.

Trend je i u malim gradskim vrtovima imati barem nekoliko četvornih metara travnjaka, naravno njegovanog.

Travnjak možete napraviti sijanjem ili postavljanjem već gotovog travnog tepiha na pripremljenu površinu.

Prvi je način dugotrajniji i jeftiniji, a drugi brži i nešto skuplji. Za oba tlo treba pripremiti tako da se prekopa na tridesetak centimetara dubine i dobro usitni. Ako je glineno, treba mu dodati pijeska i hranjivog supstrata. Poravnajte tlo grabljama.

Izbor travne smjese ovisi o tome je li travnjak pretežno na suncu ili u hladu. Okvirno, potrebno je oko kilogram smjese za četrdeset kvadrata travnjaka. Sjeme trave pomiješajte s pijeskom kako biste ga lakše i ravnomjernije posijali, a nakon sjetve dobro je utisnuti sjeme valjkom. Bitno je da nakon sjetve tlo bude uvijek vlažno kako bi trava mogla brzo niknuti.

Zato redovito tuširajte travnjak, najbolje ujutro dok su temperature najniže. Kada trava naraste do visine od osam centimetara, vrijeme ja za prvu košnju, koja potiče rast, pa će sa svakom novom košnjom travnjak biti sve gušći.

I za postavljanje travnog tepiha priprema tla je ista kao i za sijanje. Tepih se postavlja od rubova, a svaki sljedeći red postavlja se točno uz rub prethodnoga, bez razmaka. I tepih treba utisnuti valjkom i dobro zaliti. Taj će travnjak vrlo brzo izgledati savršeno.

Tijekom vegetacije potrebno je travnjak dobro održavati, što znači redovito kositi, prihranjivati, prozračivati, dodavati pijesak, navodnjavati i plijeviti korov. Kosi se kad trava naraste više od 10 centimetara. Ako se pojavi korov, najbolje ga je iščupati s korijenom. Na tržištu se nude i razni herbicidi.

Prihranjivanje je bitno jer svakom košnjom odnosite dio hrane. Gnojiti treba kad je trava suha, a tlo vlažno. Travu treba zaliti nakon gnojidbe ako dva do tri dana nije padala kiša. U proljeće je potrebna prihrana s većim udjelom dušika, ljeti s podjednakim udjelom dušika, kalija i fosfora, a početkom jeseni s većim udjelom kalija i fosfora.

Prozračivanje travnjaka na većim se površinama obavlja specijalnim strojevima, a na manjima to možete obaviti uz pomoć nečega šiljastog jednom godišnje. Nakon toga se na travnjak dodaje plodno tlo pjeskovite teksture. Navodnjavanje travnjaka, ako nema oborina, potrebno je svaka dva do četiri dana.

Kvalitetno je navodnjavanje sa 20 litara vode po metru kvadratnom u jednom navratu. Ako primijetite da je na pojedinim dijelovima trava loše uspjela, dosijte ju travnom smjesom kako biste dobili ujednačen travnjak.

Barbara Feltrin, dipl. ing. agronomije

Uređenje travnjaka
Uređenje travnjaka
Uređenje travnjaka

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više