Ukrasno drvo

Izbor drveća čije je lišće raznobojno i slikovito u jesen jest veliki, no imajte na umu da boje jesenskog lišća traju samo nekoliko tjedana. Stoga uljepšajte svoj vrt drvećem koje će atraktivno izgledati tijekom cijele godine....
Datum objave: Srijeda, 31. ožujka 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Ukrasno drvo
Ukrasno drvo

Ukrasno drvo

NAMJERAVATE LI U VRTU u jesen posaditi neko stablo, sad je pravo vrijeme da se odlučite koju vrstu odabrati.

 

Izbor drveća čije je lišće raznobojno i slikovito u jesen jest veliki, no imajte na umu da boje jesenskog lišća traju samo nekoliko tjedana. Stoga uljepšajte svoj vrt drvećem koje će atraktivno izgledati tijekom cijele godine.

Prije nego odaberete vrstu stabla, u vrtu morate pronaći prikladno mjesto za njegovu sadnju. Pritom imajte na umu da u mali vrt nikako ne možete posaditi stablo poput bukve dok mala stabla posađena u velikom vrtu neće doći do izražaja. Legenda o Judinu drvu Imate li mali vrt, posadite neka od patuljastih stabala koja imaju lijepe cvjetove, atraktivno lišće te zanimljive ukrasne plodove. Među njima ističe se dlanolisni javor (Acer palmatum) koji najbolje uspijeva na polusjenovitim ili sjenovitim položajima zaštićenim od vjetra.Za mali vrt pogodna je i krušvica (Amelenchier) koja u travnju cvate bijelim cvjetovima, dok u jesen njezino zeleno lišće mijenja boju u narančasto-crvenu. Ne treba zaboraviti ni ukrasnu jabuku (Malus) koja cvate u proljeće, a boja joj ovisno o sorti varira od bijele do intenzivno ružičaste. U jesen, pak, ima lijepe plodove, žute, narančaste ili crvene boje.Ukras u malom vrtu mogu biti i rujevi: runjavi ruj (Rhus typhina) i crvena rujevina (Cotinus coggygria). Runjavi ruj u nas je vrlo omiljeno stabalce čiji listovi u jesen poprime jarko crvenu boju.Judino drvo (Cercis siliquastrum) vrlo je ukrasno stablo koje u proljeće, prije nego što prolista, cvate mnogobrojnim ružičastim cvjetovima. Ima listove srcolika oblika koji su u jesen svijetlo žuti. Porijeklom je iz Sredozemlja, a postoji legenda da je stablo dobilo ime po Judi koji se na njemu pokušao objesiti nakon izdaje Isusa. Iz Irana u Europu Sve nabrojane vrste mogu se posaditi i u velikom vrtu, no tamo ipak moraju dominirati velika stabla poput crvenolisne bukve (Fagus sylvatica purpurea), likvidambra (Liquidambar), ginka (Ginkgo biloba) i parocije (Parrotia). Likividambar je visoko stablo, ali čija krošnja se ne razvija jako u širinu. Njegovo je lišće specifično jer u jesen poprimi tople nijanse narančaste i crvene boje.Ginko može narasti i do 30 metara visine, a u jesen ima zlatno-žutu boju lišća. Parocija potječe iz vlažnih šuma Irana, a u Europi se uzgaja posljednjih 150 godina.Jasna Rudež, dipl. ing.

Ukrasno drvo

Ukrasno drvo
Ukrasno drvo
Ukrasno drvo

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više