Ukrasni grmovi

Grmove s bobicama ne treba nakon cvatnje u proljeće orezati jer u tom slučaju neće imati bobice u jesen...
Datum objave: Srijeda, 31. ožujka 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr | Slika: Ukrasni grmovi
Ukrasni grmovi

Ukrasni grmovi

JESEN NE MORA biti tužno razdoblje za vaš vrt.

 

Osim što brojne vrste upravo cvatu, postoji i niz grmova s dekorativnim plodovima za čiju je sadnju sada pravo vrijeme. Uz redovitu njegu, koja nije komplicirana, krasit će vaš vrt tijekom cijele godine: u proljeće i ljeto cvjetovima, a ujesen plodovima.

Možete ih posaditi pojedinačno, u manjim skupinama na travnjacima, u mješovitim gredicama, ali i kao dio živice. Izbor grmova vrlo je velik. Među njima su vatreni trn (Pyracantha), čije su bobice omiljena hrana pticama, te japanska dunja (Chaenomeles), koju u proljeće krase crveni cvjetovi,a ujesen žutozeleni plodovi nalik na dunje.Tu je i pasji trn (Hippophae), robustan grm koji zahtijeva dosta vlage i sunca. Ova biljka je dvodomna, pa u vrtu uvijek moraju jedan pokraj drugoga biti muški i ženski grm. Kalikarpa ili perlica (Callicarpa) ima sitne ružičasto-ljubičaste bobice koje se zadržavaju dugo ujesen.Biserak (Symphoricarpos) bijelih je bobica i vrlo je skromnih zahtjeva.Grmove s bobicama ne treba nakon cvatnje u proljeće orezati jer u tom slučaju neće imati bobice u jesen.Jasna Rudež, dipl. ing

Ukrasni grmovi

Ukrasni grmovi
Ukrasni grmovi
Ukrasni grmovi

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više