Ružmarin - uzgoj

Ružmarin je grmolika biljka, koja raste od jedan do tri metra u visinu, zimzelenih listića sa sitnim svjetloplavim cvjetićima. Cvjeta od ožujka do svibnja, a u rujnu drugi put.
Datum objave: Srijeda, 21. travnja 2010.
Preuzeto: umag-portal.com
Ružmarin - uzgoj

Ružmarin uzgoj

Ružmarin uzgoj

Ružmarin je grmolika biljka, koja raste od jedan do tri metra u visinu, zimzelenih listića sa sitnim svjetloplavim cvjetićima. Cvjeta od ožujka do svibnja, a u rujnu drugi put. Ružmarin voli sunčane i kamenite krajeve (kalcij) i ne zahtijeva puno vlage.

Ipak ne voli mraz pa ga treba odgovarajuće zaštititi. Jednostavno se presađuje i ne traži posebnu gnojidbu, stoga je gotovo idealna biljka za ekološki uzgoj.

Koristi se cvijet (Flores rosmarini), izdanci u cvatu (Herba rusmarini), listovi (Folia rosmarini), a destilacijom listova i ružmarinovo ulje (Oleum rosmarini). Kao sastavni dodatak mediteranski pripremljenim jelima često se koristi u istarskoj kuhinji.

Povijest nas uči, a suvremena znanost potvrđuje, da ružmarin u hrani povoljno djeluje na metabolizam, osobito na žuč, pa teška i masna jela čini lakše probavljivima. Usput otklanja i nadimanje. Zato ga gotovo svi gastronomi rado koriste i jedu.

Flavoni i karnezolna kiselina te antioksidansi koje ružmarin sadrži prirodni su konzervansi pa se primjenjuju i u pripremi slane zimnice. Vitamin C, vitamin A, piridoksi, pantotenska kiselina, folna kiselina i drugi ljekoviti sastojci svrstavaju ružmarin na sam vrh liste bilja koje može pomoći u prevenciji i liječenju raka, naročito raka kože.

Ružmarinovo vino se priprema od dvije žlice ružmarinovog lišća i cvijeta koji se moče šest dana u jednoj litri domaćeg bijelog vina (ili u rakiji lozovači). Procijedi se i pije jednu čašicu natašte. Umiruje srce, pospješuje mokrenje i potiče cirkulaciju.

Lončanica ružmarina na radnom stolu može dobro djelovati na poboljšanje koncentracije. Naime ružmarin prema brojnim istraživanjima jača mentalnu budnost, olakšava disanje i osnažuje pamćenje.

Kupka od ove mirisne mediteranske biljke odlikuje se i antimikrobnim svojstvima. Par kapi eteričnog ulja ružmarina pomiješanih sa krupnom morskom soli odličan su dodatak za kupanje. Takve kupke stimuliraju limfni sustav, jačaju izlučivanje tekućine iz organizma, jačaju izmjenu tvari u tkivima te tako ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima.

Čaj od ružmarina vrlo je cijenjen među potrošačima ekoloških proizvoda. Čašicu jogurta napuniti svježim grančicama ružmarina i ubaciti u tri litre proključale vode. Pustiti tri do deset minuta da kuha. U međuvremenu usitniti dvije jabuke i uz prstohvat soli prepeći ih uz dodatak meda. Pomiješati s čajem, procijedite, dodati malo limuna i ohladite.

Listići ružmarina protrljani među dlanovima daju sok kojim se ugodno osvježava i namiriše tijelo. Premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje.

Ružmarin uzgoj

Ružmarin - uzgoj
Ružmarin - uzgoj
Ružmarin - uzgoj

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više