Pravljenje vina

Ledeno vino je unikatnog okusa koje se dobiva berbom i pređanjem zamrznutih bobica pri temperaturi od najmanje -7°C
Datum objave: Petak, 19. veljače 2010.
Preuzeto: Jutarnji.hr
Pravljenje vina

Pravljenje vina

Ledeno vino je unikatnog okusa koje se dobiva berbom i pređanjem zamrznutih bobica pri temperaturi od najmanje -7°C.

Ledeno vino je aromatično vino žute jantarne boje, specifičnoga slatko-kiselog okusa koje se tradicionalno dobiva berbom i prešanjem zamrznutih bobica pri temperaturi od najmanje -7°C te sadrži najmanje 127° Oechsla (koliăine šećera u moštu). Bobice okovane ledom beru se vrlo obzirno, isključivo rukom, u ranu zoru, još po mraku jer sve mora završiti prije negoli grane sunce.

Odmah nakon berbe pažljivo se prešaju, pri čemu ledeni kristali smrznute vode ostaju u krutom stanju u preši i ne ulaze u mošt. Konačni proizvod je koncentrirani slatki sok koji sadrži velike količine šećera, od kojega na prirodan način fermentira iznimno aromatično ledeno vino.

Zbog svoje specifiănosti ledeno vino je vrlo rijetko vino i pripada među vrhunska predikatna vina koja se dobivaju od grožđa isključivo preporučenih sorti, koje dozrijeva u iznimnim godinama i iznimnim uvjetima te se bere i prerađuje na specifičan način, zbog čega se i odlikuje jedinstvenom kakvoćom. Ubraja se u rijetka vina koja se dobivaju od sasvim zrelog ili većim dijelom na trsu prosušenog grožđa branog nakon uobičajenog roka berbe.

Kako su za ledeno vino presudni klimatski uvjeti a ne sorte, za njegovu su proizvodnju pogodne mnoge. Uz graševinu i rizling, koje najbolje podnose odgođene rokove berbe, ledenom vinu pogoduju i ostale sorte, primjerice traminac, pinot, chardonnay i sauvignon.

Pravljenje vina

Pravljenje vina
Pravljenje vina
Pravljenje vina

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više