Oman biljka

Nalazi se na vlažnim livadama, pored potoka u hrastovim u bukovim šumama. Korijen omana često se spominje u narodnoj medicini, pripisuju mu se značajna djelovanja....
Datum objave: Ponedjeljak, 14. prosinca 2009.
Preuzeto: Gorila vijesti | Slika: Oman biljka
Oman biljka

Oman biljka

Oman biljka

Oman biljka je iz porodice Asteraceae. Njezino stablo je okruglo, vunasto dlakavo, vrlo snažno i grana se u gornjem dijelu. Donji, srednji i gornji listovi razlikuju se međusobno po obliku i lisnoj dršci. Cvjetovi su grupirani u krupne glavičaste cvijetove široke 6 do 7 cm. Cvjetovi po cvatu su jezičasti, uski, brojni i žuti. Središnji cvjetovi su cjevasti, brojni i žuti. Plod je orašast s čuperkom dugačkih dlačica. Cvate od lipnja do rujna.

>>Imela biljka

>>Breza biljka

Nalazi se na vlažnim livadama, pored potoka u hrastovim u bukovim šumama. Korijen omana često se spominje u narodnoj medicini, pripisuju mu se značajna djelovanja. Korijen djeluje kao antiseptik, olakšava iskašljavanje, pa se koristi kod bolesti pluća, bronhitisa i infekcija dišnih putova. Povoljno utječe i na stvaranje i lučenje žuči. Zatim, olakšava izlučivanje mokraće i navodno regulira poremećeni menstrualni ciklus kod žena.

>>Lavanda biljka

>>Ruzmarin biljka

Oman biljka

Oman biljka
Oman biljka
Oman biljka

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više