Neven cvijet

Neven je jednogodišnja biljka. Naraste od 20-50 cm, ovisno o tlu, gnojidbi i prihrani. Čitava je biljka ispunjena sitnim dlačicama. Cvijet mu je žut ili narančastožut...
Datum objave: Petak, 11. prosinca 2009.
Preuzeto: Gorila vijesti | Slika: Neven cvijet
Neven cvijet

Neven cvijet

Neven cvijet

Neven je jednogodišnja biljka. Naraste od 20-50 cm, ovisno o tlu, gnojidbi i prihrani. Čitava je biljka ispunjena sitnim dlačicama. Cvijet mu je žut ili narančastožut promjera do 7 cm. Postoje dvije sorte: cvijet s jednim redom latica, slično divljem, ali kultivirani je veći cvijet i cvijet s dva reda latica, postoji Neven s svijetlim i tamnim prašnicima. Svi imaju istu ljekovitost. Listovi i cvijet su vrlo ljepljivi na dodir i izrazito aromatični.

>>Sobne biljke

>>Orhideja cvijet

Neven voli glinasto pjeskovito tlo.Sije se od travnja do lipnja, ponekad i u rujnu. Nicanje je nakon deset tjedana. Cvate od srpnja do rujna, ponekad do studenog. Ima protubakterijsko i protuvirusno djelovanje. Neven pročišćava krv pa je čaj dobar za infekcije, te pospješuje cirkulaciju. Čaj od nevena koristan je kod želučanih tegoba, čira na želucu i crijevima jer je svojim djelovanjem povoljan za sluznicu. Zatim, pomaže regulirati mjesečnicu. Pije se tjedan dana prije mjesečnice, 2 do 3 šalice dnevno.

>>Vrtno cvijece

>>Kućno cvijeće

Potiče prokrvljenost i razvoj novih stanica, pa se koristi za zacjeljivanje rana. Upotrebljava se izvana za ožiljke, upale vena, hemoroide i kožne bolesti. Za vanjsku primjenu najučinkovitija je mast koja pospješuje zacjeljivanje rana kod posjekotina, ozljeda, opekotina i sl.

Neven cvijet

Neven cvijet
Neven cvijet
Neven cvijet

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više