Krizanteme - uzgoj

Za zadavoljavajući vegetativni i generativni rast krizantema potrebni su optimalni vanjski čimbenici. Njihovim poznavanjem moguće je usmjeriti razvoj biljaka u željenom smjeru ...
Datum objave: Srijeda, 21. travnja 2010.
Preuzeto: Agronomski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Krizanteme - uzgoj

Krizanteme - uzgoj

Krizanteme - uzgoj

Krizantema se kao rezano cvijeće počela intenzivno uzgajati u našim kajevima unazad 30-tak godina .

Vrsta potječe iz istočne Kine gdje je bila poznata još prije Kristova rođenja. U 8. stoljeću prenesena je u Japan, a u 17 stoljeću prenesena je u Europu gdje se njezin uzgoj značajno povećao zbog povoljne klime i malih zahtjeva za svjetlom, osobito u zaštićenim prostorima.

Krizanteme spadaju u porodicu glavočika - Asteraceae a najvažnija vrsta je Chrysanthemum indicum (chrysanthemum je riječ grčkog podrijekla, značenja zlatan cvijet – chrysos = zlato; anthemon = cvijet ). U Hrvatskoj najpopularniji je uzgoj rezanih kultivara krizantema za dan Svih Svetih.

Smjernice uzgoja krizantema

Za zadavoljavajući vegetativni i generativni rast krizantema potrebni su optimalni vanjski čimbenici. Njihovim poznavanjem moguće je usmjeriti razvoj biljaka u željenom smjeru, a za uzgoj kvalitetnih, zdravih biljaka, te brzi rast važan je harmoničan odnos svih čimbenika rasta koje možemo kontrolirati u zaštićenim prostorima.

Tlo i priprema tla: Tri tjedna prije sadnje krizanteme površina u plasteniku se freza, te se na tlo nanosi treset, vapno i kemijsko sredstvo za dezinfekciju tla pod nazivom “Basamid”. Nakon obilnog zaljevanja tlo se pokriva plastičnom folijom i ostavlja da odstoji dva tjedna. U reakciji “Basamida” i vode stvara se plin koji uništava korove, mikroorganizme i štetnike, a folija je samo fizička barijera koja zadržava plin na određenom području. Tlo je supstrat u kojem biljka razvija korijen, pa ono mora stvoriti povoljne uvjete za rast korijena, sadržavati dovoljno hraniva, vode i zraka za uzgoj krizantema.

Pogodna su srednje teška ilovasta tla, slabo kisele do slabo alkalne reakcije (pH 6 - 7.2) uz 5% humusa. Humus je bitan sastojak tla jer veže hraniva i vodu, pa tima spriječava ispiranje hraniva, nagle promjene koncetracije soli nakon gnojidbe, zamočvarivanje tla, a pomaže i u zadržavanju zraka u porama čime su osigurani optimalni uvjeti za rad korisnih mikroorganizama.

Navodnjavanje: U zaštićenom prostoru, voda koja je potrebna za optimalan razvoj uzgajanih krizantema, mora se dovoditi umjetnim putem navodnjavanjem. Za plastenički uzgoj krizanteme najpovoljnije je navodnjavanje kapanjem (kap na kap), a sastoji se od perforiranih PVC cijevi koje leže na samoj površini tla čime se izbjegava vlaženje listova i čitave biljke, te dodavanje vode može biti kontinuirano ili povremeno, u određenim vremenskim razmacima. Najveće zahtjeve za vodom biljka ima u fazi vegetativnog rasta i razvoja pupova, dok su u razdoblju nakon sadnje i pred kraj uzgoja potrebe za vodom manje.

Vrijeme sadnje i sadnja sadnica

Sadnice velikocvatnih kultivara krizantema uzgojene iz reznica stabljike, za dobivanje cvatnje u jesen, sade se od polovice svibnja do polovice kolovoza (uobičajena sadnja vrši se 25.6.-5.7.). Mlade sadnice moraju biti dobro razvijene, kratkih internodija, čvrste, kratkog i dobro razvijenog korijena. Sade se plitko, jer je krizantema biljka koja plitko razvija korijen, a u površinskom sloju ima dovoljno kisika za rast korijena i rad mikroorganizama.

Biljke se sade pojedinačno na gredice u 6 redova, a među biljkama je razmak 17 – 20 cm što kasnije omogućava postavljanje mreže. Ovim načinom sadnje dobiva se približno sklop od 45 biljaka po četvornom metru. Najčešći kultivari koje se sade za cvatnju u terminu dana Svi Svetih su Shoesmith May i Shoesmith Yellow od krupnocvatnih krizantema, Boris Becker, White Spider i Golden Spider od špina.

Hraniva i prihrana

Hranive tvari čine različiti elementi koji služe biljci za izgradnju organizama, a uzima ih iz tla i atmosfere. Krizantema ima velike potrebe za hranivima, a za osnovna hraniva one približno iznose: dušik 700 mg, fosfor 500 mg, kalij 1000 – 1200 mg; navedene vrijednosti označavaju potrebe po biljci tijekom čitavog uzgoja. Najveće potrebe za hranivima krizanteme imaju u fazi glavnog rasta koji traje od sadnje ukorijenjenih reznica do početka razdoblja kratkog dana. Prihrana se u plasteniku obavlja svakih 7 dana izravno preko sustava za navodnavanje čime se biljkama osigurava potrebno hranivo za rast i razvoj.

Koristi se tekuće gnojivo «Hydrakristalon» koje se dodaje izravno u sustav za navodnjavanje. «Hydrakristalon» 19+6+20+3Mg+mikro koristi se u fazi formiranja pupa kada su potrebne veće količine dušika a u kasnijim fazama koristi se «Hydrakristalon» 12+12+36+mikro kada se trebaju zadovoljiti veće potrebe za kalijem zbog formiranja cvijeta.

Zamračivanje: Krizantema spada u skupinu biljaka kratkog dana, što ukazuje na to da za dugog dana rastu vegetativno, a za kratkog generativno. Do zametanja pupova i cvatnje dolazi u periodu kratkog dana uz slabiji intenzitet svjetlosti. Cvatnju potiče cvjetni hormon koji se sintetizira noću u starijim listovima, a sinteza je duža ako tamni period duže traje. Početak cvatnje može se odrediti poznavanjem kritične duljine dana, odnosno granice između dugog i kratkog dana.

Za krizanteme se kreće između 13 i 15 sati. Krizantema raste vegetativno pri duljini dana iznad kritične duljine dana (ako je dan duži od 13 sati), a generativni rast, odnosno cvatnja zbiva se pri duljini dana ispod kritične duljine dana (ako je dan kraći od 13 sati). U dugom danu za vegetativni rast potrebno je najviše 15 sati svjetlosti, a za zametanje pupova u kratkom danu, ne više od 11 sati svjetlosti. Zamračivanje za naše podneblje počinje početkom kolovoza i traje maksimalno 30-31 dan. U protivnom vegetativni rast zaostaje i biljka ostaje niskog rasta.

Pinciranje

Pinciranje je otkidanje postranih pupova ili ogranaka. Za reznice to je jako bitno jer izostavljanje pinciranja nikako ne bi mogli dobiti procvale krizanteme točno za 1.11 - Svi Svete. Pinciranje se obavlja kada je biljka visine 15 cm te se ogranci otkidaju do polovice visine da se postiže više cvatova pri vrhu biljke. Može se pincirati “na jedan pup “ odnosno otkidaju se svi pupovi osim glavnog pupa de se dobije veliki cvat kod sorata Shoesmith May i Shoesmith Yellow .

Složen postupak

Uzgoj krizanteme je vrlo složeni postupak koji se mora provesti temeljito i precizno. Uzgoj se odvija u skladu s prirodnim uvijetima tako da iziskuje puno znanja, iskustva, pažnje, i strpljenja da bi se dobili cvatovi u točno vrijeme kada je najveća potražnja za njima. Veliku nadu daju zaštićeni prostori zbog mogućnosti kontroliranja uvijeta potrebnih za rast krizantema te se postiže visoka sigurnost u terminima cvatnje i primjerena kvaliteta biljnog materijala. Krizantema se danas ubraja među glavne kulture za dobivanje rezanog cvijeća u Hrvatskoj s tendencijom proširenja proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima.

Krizanteme - uzgoj

Krizanteme - uzgoj
Krizanteme - uzgoj
Krizanteme - uzgoj

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više