Kamenjar u vrtu

Kamenje se u tlo postavlja tako da leži na svojoj široj strani te da dvije trećine stijene bude ukopano u tlo. Nikada ga ne smijemo postavljati tako da poput kamenih monolita strše nad tlom...
Datum objave: Petak, 02. srpnja 2010.
Preuzeto: Slobodna Dalmacija | Slika: Kamenjar u vrtu
Kamenjar u vrtu

Kamenjara - pravi ukras svakog vrta

KAMEN JE ODAVNO postao neizostavni materijal u oblikovanju vrtova.

 Bilo da s njim popločavamo staze, gradimo ogradne zidove ili ga koristimo za podizanje kamenjare. U velikim su vrtovima lijep prizor i samo jedna do dvije kamene gromade na zelenoj podlozi tratine, u kombinaciji s kakvim mediteranskim drvom.

Kada govorimo o kamenjari, ona je zadnjih godina postala neizostavan element gotovo svakog vrta, i to bez obzira na njegovu veličinu, jer i u malim vrtovima ima mjesta za barem mali “kameni vrt”. Dobrim odabirom biljaka koje ćemo u nju posaditi, učinit ćemo je zanimljivom tijekom gotovo cijele godine. Idealno ju je podizati na osunčanom položaju, na blago terasastom terenu, odakle će biti vidljiva iz svih dijelova vrta.

kamenjar_1

Ako je vrt ravan, nasipanjem zemlje umjetno stvaramo nekoliko terasa, sve kako bi kamenjara izgledala što prirodnije. U velikim je vrtovima prijelaznu zonu prema vrtu preporučljivo izvesti nasipanjem drobljenog kamena ili kamenih oblutaka. Budući da većina vrsta koje se sade u kamenjari traži potpuno osunčane položaje, u njezinoj blizini ne bi trebalo biti višeg raslinja koje bi svojom krošnjom moglo činiti sjenu.

Odabir kamena

Kamenje se u tlo postavlja tako da leži na svojoj široj strani te da dvije trećine stijene bude ukopano u tlo. Nikada ga ne smijemo postavljati tako da poput kamenih monolita strše nad tlom. Idealno je koristiti one vrste kamena koje prevladavaju u okolnom području. Vapnenac koji na sebe brzo navuče “patinu” uvijek je idealan izbor. Kamenjare u priobalju mogu podnijeti i pokoju stijenu izvađenu iz mora, u čije se šupljine mogu posaditi neke manje bujne biljne vrste.

U manjim kamenjarama koristimo manje stijene, dok će one veće, u koje sadimo i poneki grm, podnijeti i pokoju veću gromadu. Kako je vrlo važno da je u kamenjari tlo dobro propusno, na njezin donji dio postavljamo drenažni sloj od krupnog šljunka ili krhotina cigle, crijepa i sl. Na taj sloj dolazi sloj tla debljine oko 20 centimetara, nakon čega slijedi razmještanje kamena. Izbor biljaka koje je moguće saditi u kamenjari zaista je velik.

kamenjar_2

Čest su izbor niže crnogorično i zimzeleno grmlje (Pinus mugo, japanski pačempres - Chamaecyparis obtusa “Nana variegata” ili dunjarica – “Cotoneaster horizontalis”) ili jastučaste trajnice (žednjak - Sedum sp., čuvarkuća - Sempervivum sp., klinčić – Dianthus, babosvilka - Armeria sp., jastučac – Aubrieta).

Plan sadnje

Među kamenjem ima mjesta i za ukrasnu tratinčicu - Bellis perennis, pakujac - Aquilegia vulgaris, puzavu sadarku - Gypsophila repens, ali i lukovičaste vrste poput anemone - Anemone coronaria, tulipana - Tulipa sp., narcisa - Narcissus sp. ili presličice - Muscari sp. Prije no što počnete sa sadnjom, napravite plan sadnje.

Iako će se u prvo vrijeme činiti kako je u njoj posađeno malo biljaka, imajte na umu kako će se za kratko vrijeme biljke razrasti i potpuno prekriti površinu. Zato ne pretjerujte u njihovu broju. Prije sadnje, biljke u teglama razmjestite po prostoru kako bi dobro procijenili idealan smještaj, a tek nakon toga počnite sa sadnjom. Nakon sadnje, tlo oko biljke prekrijte šljunkom ili drobljenim kamenom koji će pružiti biljkama zaštitu od isušivanja, a spriječit će i pojavu korova.
Marin Kukoč, dipl. ing. agr.

Kamenjar u vrtu
Kamenjar u vrtu
Kamenjar u vrtu

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više