Biljka cvjetnjača

Sjemenjače su skupina biljaka sa cvijetom (cvjetnjače). Čine ih dvije skupine: golosjemenjače i kritosjemenjače...
Datum objave: Utorak, 15. prosinca 2009.
Preuzeto: Gorila vijesti | Slika: Biljka cvjetnjača
Biljka cvjetnjača

Biljka cvjetnjača

Biljka cvjetnjača

Sjemenjače su skupina biljaka sa cvijetom (cvjetnjače). Čine ih dvije skupine: golosjemenjače i kritosjemenjače. Svaka ta skupina ima opet svoje dvije grupirane cjeline. Golosjemenjače su ili perasto lisnate ili igličaste, a kritosjemenjače su jednosupnice i dvosupnice. Golosjemenjače su drvenasti oblici, s puno manje vrsta od kritosjemenjača. Skoro su sve naše porodice golosjemenjača općenito iz grupe lepezasto odnosno igličasto listastih golosjemenjača jer u flori Hrvatske nije zabilježen i ginko. U toj su skupini porodice: borovi, čempresi, tise ujedinjeni u četinjače, ali tu je i ginko, koji ima lepezast list i koji raste i kod nas kao kultivirana vrsta.

<<Neven biljka

<<Kantarion biljka

Perasto lisnata je druga grupa golosjemenjača, s jedinom porodicom u našoj flori kositernica (Ephedraceae), s jednim jedinim rodom Ephedra, kojemu su pripadnici samo dvije poznate vrste biljaka, s grmovima i sa zelenim stabljikama i sitnim ljuskastim listovima. U njihovim drogama sastojak je efedrin, s djelovanjem sličnim adrenalinu. Sve su naše golosjemenjače, s nekih dvadesetak vrsta, opravdano uvrštene u ljekovite i korisne biljke. Kod pripadnika borova i čempresa uvijek je sadržaj smole crnogorična smola, poznati lijek za dišne putove. Koriste se naročito iglice borova, smreke i jele.

Pročitajte više: zzjzpgz.hr

<<Biljka mak

<<Biljka adam

Biljka cvjetnjača

Biljka cvjetnjača
Biljka cvjetnjača
Biljka cvjetnjača

Facebook komentari

Indeks A - Ž

A

B

C

Č

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

Ž

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više