Kako sačuvati božićnu zvijezdu?

U sobi ju smjestite na svjetlo, ali od direktnog sunca zaštićeno mjesto. Blizina grijaćih tijela nikako nije preporučljiva...
Datum objave: Srijeda, 08. prosinca 2010.
Preuzeto: Marin Kukoč, dipl. ing. agr, slobodnadalmacija.hr | Slika: KAKO ZALIJEVATI CVIJEĆE Božićna zvijezda cvijet održavanje
KAKO ZALIJEVATI CVIJEĆE  Božićna zvijezda cvijet održavanje

BOŽIĆNA ZVIJEZDA je biljka koja je s godinama postala jedan od najčešćih božićnih simbola.

Ova izuzetno lijepa sobna biljka i ove je godine preplavila izloge, a njezinoj kupovini odoljet će tek rijetki. I dok se prijašnjih godina uvozila, posljednjih je nekoliko godina mnogo domaćih proizvođača.

Božićnu zvijezdu otkrili su španjolski osvajači doplovivši do obala Meksika. Iako su u vrijeme otkrivanja novih zemalja pomorci s putovanja donosili brojne vrste zanimljivih biljaka, s božićnom zvijezdom to nije bio slučaj.

Njezinu ljepotu je nakon više od 300 godina ponovno otkrio Joel Robert Poinsett, prvi američki veleposlanik u Meksiku. Njemu u čast biljka je dobila ime Poinsettia pulcherrima, danas Euphorbia pulcherrima.

Zanimljive boje

Naziv „božićna zvijezda” uobičajio je u mnogim zemljama zahvaljujući činjenici što se obojeni listovi pri vrhu biljke pojavljuju upravo u vrijeme Božića. Iako mnogi misle kako se radi o cvijetu, ono što ovoj biljci daje posebnu draž jesu pricvjetni listovi – brakteje, dok je cvijet božićne zvijezde sitan i prilično neugledan.

U svojoj domovini raste u vlažnim područjima gdje tvori prekrasne grmove živopisnih boja, visine i preko 4 metra.

Osim biljaka s uobičajenim crvenim braktejama, oplemenjivači bilja stvorili su biljke različitih visina, boja i oblika brakteja. Tako su danas najpoznatiju, crvenu sortu polako istisnule sorte ružičastih, bijelih ili žućkastih brakteja. Postoje i sorte prošaranih brakteja.

Njega božićne zvijezde

I dok se donedavno božićna zvijezda teško održavala u grijanim prostorijama, danas se ova biljka može duže vrijeme uspješno održati, a u njezinoj ljepoti možemo uživati i nekoliko mjeseci. Kod kupovine, birajte zdrave, dobro razvijene biljke, čvrstih stabljika. Obratite pozornost i na male žute cvjetiće pri vrhu biljke. Poželjno je da ih je otvoreno tek nekoliko.

Ako je moguće, izbjegavajte kupovinu na otvorenom, gdje su biljke izložene propuhu i hladnoći. Čak ju i kod kupovine u cvjećarnici do kuće prenesite zamotanu.

U sobi ju smjestite na svjetlo, ali od direktnog sunca zaštićeno mjesto. Blizina grijaćih tijela nikako nije preporučljiva. Idealne će stanišne uvjete pronaći u prostoriji čija je temperatura između 15 i 20 stupnjeva C, a povoljno će reagirati na ponešto zračne vlage.

Zato ju redovito prskajte, ali ne po obojenim braktejama, već isključivo po zelenim listovima. Zalijevajte ju umjereno, odstajalom vodom, a u vrijeme cvatnje biljku je potrebno svaka 2 tjedna prihraniti.

Visoka će temperatura u kombinaciji sa suhim zrakom dovesti do brzog opadanja listova i brakteja. No ako se to i dogodi, biljku nipošto ne bacajte. Pokušajte ju sačuvati za sljedeću godinu.

Kako sačuvati biljku?

Nakon završetka cvatnje i otpadanja listova i brakteja, biljku porežite na visinu od oko 10 centimetara te ju smjestite na hladnije mjesto (oko 10 stupnjeva C).

Zalijevanje smanjite na minimum kako bi biljka prošla kroz razdoblje mirovanja. S dolaskom proljeća biljku presadite u svjež supstrat i započnite s redovitim zalijevanjem.

Nakon pojave novih izboja zalijevanje pojačajte, a započnite i s prihranjivanjem. Činite to svaka dva tjedna. Očekivati je kako će od prošle godine sačuvana biljka ove godine biti nešto veća. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je sve do sredine kolovoza otkidati vrhove izboja kako bi se postigao grmolik rast. Odrezane izboje pokušajte ukorijeniti u dobro propusnom supstratu.

Dobro je upotrijebiti i hormon za ukorjenjivanje. Božićna zvijezda je biljka kratkog dana pa će se brakteje „obojiti” tek nakon razdoblja u kojemu je biljka bila izložena svjetlu manje od 10 sati dnevno. Stoga, od kraja rujna biljku prekrivajte neprozirnom vrećom ili kutijom, svakodnevno od 17 sati pa do 8 sati sljedećeg jutra.

Važno je istaknuti da prilikom orezivanja božićne zvijezde obvezno treba koristiti zaštitne rukavice zbog mliječnog soka koji je otrovan i nadražuje kožu.

KAKO ZALIJEVATI CVIJEĆE  Božićna zvijezda cvijet održavanje
KAKO ZALIJEVATI CVIJEĆE Božićna zvijezda cvijet održavanje
KAKO ZALIJEVATI CVIJEĆE Božićna zvijezda cvijet održavanje

Facebook komentari

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više