Ujednačeni preplanuli ten nemoguće postići

Crvenilo nas često zbunjuje na početku sunčanja, a ono je zapravo samo signal kojim koža javlja da je pretrpjela oštećenje...
Datum objave: Petak, 06. kolovoza 2010.
Preuzeto: J. Luetić, Slobodna Dalmacija | Slika: Kako pocrniti
Kako pocrniti

Kako pocrniti

AKO SE IZLEŽAVATE cijeli dan u parku ili na egzotičnoj plaži, okrećete suncu trbuh, leđa, bokove, ili ste na skrovitom mjestu skinuli i kostim... sve u želji da postignete ujednačeni preplanuli ten, uzalud vam trud.

Znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu otkrili su da je to jednostavno nemoguća misija, jer je na tijelu nekoliko mjesta koja teže tamne.

Rezultati najnovije studije objavljene u časopisu Experimental Dermatology, a koju je financirao Odbor za medicinska istraživanja, pokazuju da je stražnjica izložena suncu otporniji dio tijela koji obično najviše pocrveni, ali i manje potamni od ostalih. Stručnjaci ističu da ljudi bez pjega pocrne brže nego pjegavi, i otkrili su da je ovo prvo istraživanje koje je uzelo u obzir količinu proizvedenoga kožnog pigmenta a ne samo crvenilo koje je koža dobila.

Studija je imala za cilj objasniti zašto se različite vrste kožnog raka pojavljuju na različitim dijelovima tijela, iako su svi posljedica prekomjerna izlaganja suncu. Utvrđeno je da ih uzrokuju upravo različite količine pigmenta, koji u dodiru sa suncem razvijaju pojedini dijelovi tijela. Analizirali su 100 dobrovoljaca čija su leđa i stražnjica bili izloženi količini od 6 doza UVB zraka.

Svi su dobili i injekcije koje su trebale smanjiti navalu krvi što se prirodno događa nakon izlaganja sunčevom svjetlu u prva 24 sata. Naime, crvenilo nas često zbunjuje na početku sunčanja, a ono je zapravo samo signal kojim koža javlja da je pretrpjela oštećenje.

Nakon sedam dana izlaganja, koža svih volontera podvrgnuta je analizi kako bi se vidjele razlike u boji. Boja je nastala kao proizvod melanina, odnosno kao obrana kojom je zaustavljeno da koža apsorbira previše UVB zračenja.

”Naš rad je pokazao da različiti dijelovi tijela unatoč prekomjernom izlaganju suncu, različito reagiraju na primljenu količinu zračenja”, kazao je voditelj studije prof. Jonathan Reessor, te dodao kako su sada dobili jedna realan mozaik o melanomu i odgovor zašto se različite vrste tumora pojavljuju na različitim dijelovima tijela.

Kako pocrniti
Kako pocrniti
Kako pocrniti

Facebook komentari

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više