U čemu je tajna uspješnog i zdravog mršavljenja

U borbi protiv kila sva su sredstva dopuštena - stav je većine pretilih osoba, koje, osim što ne mare za cijenu...
Datum objave: Petak, 13. kolovoza 2010.
Preuzeto: Željana MATIJEVIĆ, Slobodna Dalmacija | Slika: Kako najlakše smršaviti
Kako najlakše smršaviti

Kako najlakše smršaviti

DIKTAT VITKOSTI najprisutniji je, naravno, ljeti.

Jer, ljeto i višak kilograma i ne idu baš zajedno. Kad zapeče zvizdan i cvrčci ‘tuku u mozak’, tijelo s lakoćom ne nose ni vitkiji, a kamoli oni koji gotovo svakog ponedjeljka odlučno kreću na dijetu.

Pa u želji da se riješe suvišnih kilograma, osim što gladuju, vježbaju te idu i pod nož, mnogi posegnu za nekim od brojnih proizvoda za mršavljenje. A sve kako bi u što kraćem vremenu “istesali” tijelo i ponosno koračali plažom.

Kako se cilj čini velik, gotovo pa “svet”, mnogi ni ne pitaju koliko košta! Posegnu u novčanik bez puno razmišljanja o cijeni “čarobnih” tableta, čajeva i sličnog, koja se za nekih desetak proizvoda ponuđenih u ljekarnama i drogerijama kreće od 40-ak do 400-tinjak kuna.

U borbi protiv kila sva su sredstva dopuštena - stav je većine pretilih osoba, koje, osim što ne mare za cijenu, počesto ne razmišljaju ni o učincima proizvoda za mršavljenje. Jer neki gube kile, većina kratkoročno, neki nikako, a većina muku muči i s neželjenim nuspojavama. Poput iznenadnih pokreta crijeva. Prevedeno - mučnih proljeva.

- Ma, za poludit’ je to! Dođe ti da odustaneš od svega, od dijete i od tableta. Povremeno loše spavam. Često imam suha usta, te svako malo moram pit’, pa idem na WC. Kažu neki da samo ispumpaju vodu iz tebe, pa ti se čini da si smršavio.

Jer, kad ih prestaneš uzimat’, opet si na otprilike istim kilima - riječi su 45-godišnjaka, koji na tablete za mršavljenje mjesečno potroši oko 500-tinjak kuna, i tako već nekoliko godina.

- Para i para sam “bacio”, skineš koje kilo, ali to je ništa, koliko živaca i novca potrošiš. Možda je moj problem što ne mogu skinut’ kile taj što sam već dugo na dijetama, i metabolizam se pogoršao. Možda sam i pretjerao s tabletama, ko će znat - jedna je u nizu tužaljki s foruma što okupljaju “supatnike” po kilima.

Jednostavna matematika

Splitska farmaceutkinja dala je prednost prirodnim nad kemijskim preparatima zbog izostanka nuspojava, te naglasila mogući placebo efekt, što prevedeno znači - ne bacajte pare jer sve je u glavi, a možda i u polupraznom ili praznom pjatu!

Uglavnom, svi navedeni pripravci su ipak samo pomoć pri mršavljenju, njihova uloga je ipak samo postići optimalne rezultate, uz vlastitu volju, smanjenje unosa kalorija, povećan unos “zdrave” hrane i, naravno, povećanu tjelesnu aktivnost, jer kod mršavljenja matematika je jednostavna - unos mora biti proporcionalan potrošnji da bi se održala konstantna tjelesna masa.

S obzirom na razne kemijske pripravke, koji mogu izazvati određene nuspojave, prednost prirodnih - biljnih i životinjskih - pripravaka je u tome što rijetko kad izazivaju nuspojave, pa u pravilu mogu samo pomoći pojačati volju osobe koja je odlučila izgubiti tjelesnu masu - riječi su splitske farmaceutkinje. Prof dr. Veselin Škrabić, endokrinolog-dijabetolog iz KBC-a Split svakako preporučuje oprez kod kupovine proizvoda za mršavljenje, te preporuča laganiju prehranu i tjelesnu aktivnost.

- Pretilost je različita skupina stanja s više mogućih uzroka, a nije jedinstven poremećaj. Znači - jedemo previše u odnosu na potrebe i stoga se debljamo! U liječenju pretilih primjenjuje se multidisciplinaran pristup, uz savjete i nadzor doktora medicine, psihologa, nutricionista, instruktora tjelesnog vježbanja... Inače, kad bi postojao globalno uspješan program za liječenje pretilosti, onda bih otvorio specijaliziranu kliniku za mršavljenje i vjerujem jako, jako dobro zarađivao.

Moj stav o tabletama za mršavljenje je dvojben. Izdvajam da su nadležne medicinske institucije dozvolile korištenje samo dvaju medikamenata za liječenje pretilosti, prve koje smanjuju absorpciju masnih tvari i druge (odnedavno se više ne preporučuju) koje djeluju na smanjenje apetita. Preporučujem oprez kod kupovine i savjetujem stručno mišljenje vašeg liječnika. Nisam protiv “nekih preparata” koji se nalaze na tržištu u slobodnoj prodaji, ali samo onih čije je djelovanje poznato i provjereno.

Zelena kava i bijeli čaj

•• Zelena kava smanjuje tjelesnu težinu povećavajući udio mišićnog tkiva, smanjuje kalorijsku vrijednost obroka a podiže energiju, tako da smanjuje nervozu izazvanu dijetom.

•• Zeleni i bijeli čaj bogati su velikim brojem antioksidansa koji povoljno utječu na čišćenje organizma, a također imaju i blago diuretičko djelovanje, gubi se višak vode nakupljene u organizmu pa se gubi i suvišna masa.

•• Ovome još možemo dodati koprivu, preslicu i zečju travu, diuretici koji također ulaze u sastav brojnih čajeva i čajnih mješavina koje se koriste u svrhu gubitka tjelesne mase.

•• Biljka guarana u pravilu je samo dodatak pripravcima za mršavljenje jer ima stimulirajuće djelovanje i podiže energiju.

•• Kaktus nopal u tabletama, također vezuje masti i smanjuje kalorijsku vrijednost.

Idealno za sportaše

CLA i L-carnitine životinjskog su podrijetla te spadaju u prirodne preparate, djeluju jako slično: pojačavaju razgradnju masti i masnih naslaga, smanjuju novo pohranjivanje masti te čuvaju mišićnu masu, stoga su sportašima vrlo privlačni i prvi izbor osobama koje su uz dijetu odlučile i aktivno vježbati.

Kako najlakše smršaviti
Kako najlakše smršaviti
Kako najlakše smršaviti

Facebook komentari

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više