Primjer žalbe

Odluku da pišete žalbu donosite onda kada niste zadovoljni rješenjem koje ste dobili od suda ili nekog tijela uprave, kada smatrate da je rješenje nepravedno i da u postupku žalbe to možete dokazati te poništiti ili preinačiti presudu..
Datum objave: Petak, 05. veljače 2010.
Primjer žalbe

Primjer žalbe

Primjer žalbe

Odluku da pišete žalbu donosite onda kada niste zadovoljni rješenjem koje ste dobili od suda ili nekog tijela uprave, kada smatrate da je rješenje nepravedno i da u postupku žalbe to možete dokazati te poništiti ili preinačiti presudu.

Žalba se podnosi sudu ili upravnom organu koji je kao viši stupanj za odlučivanje naveden u rješenju na koje se žalite, u roku koji je također u tom rješenju ili presudi naveden.

U žalbenom postupku viši organ ne donosi drugačiju presudu nego je presudilo prvostupanjsko tijelo rješenjem koje ste dobili, nego ispitivanjem elemenata i dokaza iz vaše žalbe, tj. prihvaćajući vašu žalbu donosi rješenje kojim se žalba usvaja , te predmet vraća istom sudu na ponovni postupak.

Ukoliko viši sud ili tijelo ne prihvati vašu žalbu, tada primljeno rješenje postaje pravosnažno i provodivo. Ako i dalje niste zadovoljni i smatrate da su činjenice nepravedno utvrđene možete podnijeti tužbu protiv tužitelja ili zahtjev za reviziju.

U upravnim sporovima tužbu podnosite Upravnom sudu Hrvatske, a u privrednim i građanskim sporovima tužba se podnosi nadležnom sudu. No u tom slučaju bilo bi zgodno potražiti pomoć i usluge odvjetnika.

Obavezni elementi žalbe su:

Žalitelj ___________ vaše ime i adresa.

Naziv i adresa suda kojem se tužba dostavlja.

Naziv _ žalba na rješenje ili presudu broj _________ - tu napišite broj rješenja na koji se žalite. Taj broj je u pravilu na vrhu ili na desnoj strani rješenja, a ako se radi o prijedlogu ovrhe tada je na žigu javnog bilježnika.

Obrazloženje žalbe: tu pišete razloge zbog kojih je rješenje na koje se žalite nepravedno i zbog kojih smatrate da sud u prvom postupku nije dobro presudio. U žalbi možete biti veoma opširni, jer zapravo tek žalbom nastupa pravo parničenje.

Dokazi: priložite dokaze.

Prijedlog teksta presude - poništava se rješenje br ________ , te se predmet vraća na ponovni postupak.

Datum podnošenja žalbe.

Primjer žalbe

Primjer žalbe
Primjer žalbe
Primjer žalbe

Facebook komentari

Koristimo kolačiće („cookie“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori obavijest Saznaj više