Predstavljen roman Ive Brešana "Katedrala"

ZAGREB - Novi roman književnika Ive Brešana "Katedrala" predstavljen je danas na tribini "Susreti u DHK" u prostorijama Društva hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu
Datum objave: Četvrtak, 06. prosinca 2007.
Preuzeto: MojPortal.hr

ZAGREB - Novi roman književnika Ive Brešana "Katedrala" predstavljen je danas na tribini "Susreti u DHK" u prostorijama Društva hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

O romanu su govorili urednica Nives Tomašević, književnik Nedjeljko Fabrio i književni povjesničar Krešimir Nemec.

Urednica knjige Nives Tomašević smatra kako je Brešanova "Katedrala" vrlo neuobičajen roman kojem je autor na kraju dodao i popis literature kojom se služio u pisanju.

"Radnja romana odvija se na dvije razine", kazala je, dodavši kako jednu čini vrijeme gradnje šibenske katedrale u 15. stoljeću, a drugu rat i devedesete godine u Hrvatskoj.

Kako je kazao Nedjeljko Fabrio, roman ima strukturu dvaju koncentričnih krugova. "Unutarnji krug sastavljen je od radnje s početka 15. st. kad na hrvatsko-ugarsko prijestolje dolazi kralj Sigismund", rekao je Fabrio, dodavši kako je u radnju upletena i epizoda o Ladislavu Napuljskom koji je Veneciji prodao Dalmaciju za sto tisuća dukata.

Podsjetio je kako zbog mletačke prevlasti u Dalmaciji dolazi do Sigismundova rata s Venecijom. "Svi se ti događaji odvijaju u pozadini osmanskoga prodora na Balkan," kazao je Fabrio, dodavši kako Brešan u tom kaosu vidi vrijednost u u izgradnji šibenske katedrale.

Fabrio smatra kako je "Katedrala" povijesni, društveni, renesansno-pustolovni i gotski roman.

"U ovom romanu Brešan se ne oslanja ni na jedan do sada poznati književni predložak", ocijenio je Nemec dodavši kako izgleda da je u njeg unio svoj lokalpatriotski duh. "U romanu vlada stroga simetrija jer se pravilnim ritmovima izmjenjuju slike prošlosti i sadašnjosti", kazao je.

Podsjetivši kako su nam preci u nasljeđe ostavili gradove Dubrovnik, crkvu Svetoga Križa u Ninu kao i šibenski katedralu, Nemec je ustvrdio kako će današnji naraštaji svojim potomcima vjerojatno ostaviti "pustoš, smeće i trgovačke centre".

Roman "Katedrala" objavio je zagrebačka naklada Ljevak.

Ivo Brešan rođen je 1936. u Šibeniku. Autor je mnogih dramskih i proznih djela, među kojima je i prošle godine objavljen romana "Gorgone".

Facebook komentari